Столицата на Хаити Порт о Пренс е потънала в хаос заради

...
Столицата на Хаити Порт о Пренс е потънала в хаос заради
Коментари Харесай

Ужасът в Хаити: насилие, хаос, отвличания

Столицата на Хаити Порт о Пренс е потънала в хаос заради незаконните банди. По данни на Организация на обединените нации единствено през последните четири дни към 5000 поданици са избягали от два квартала. В града са разселени общо 130 000 души, излиза наяве от данни на Международната организация по миграция (МОМ). От там показват още, че сред събота предходната седмица и вторник 4972 души са избягали от общо над 1000 семейства. От тях 76% са били настанени в незабавни приюти.

Вече две години в плен на насилието

Страната е разтърсвана от възходящо насилие вече от над две години насам - след убийството на държавния глава Жовенел Моис бандите не престават да тормозят хората. Броят на отвличанията също се е нараснал фрапантно. Неотдавна жителите на страната се надигнаха сами против незаконните банди.

Протести против насилието в Порт о ПренсСнимка: Richard Pierrin/AFP/Getty Images

Насилието изостря така и така несигурната обстановка с помощните хранителни доставки в Хаити. По данни на Организация на обединените нации съвсем половината от 11-те милиона поданици на бедната карибска страна страдат от изострен апетит.

Междувременно се твърди, че бандите управляват над 80% от столицата. Смята се, че националната полиция е изцяло претрупана и не разполага с задоволително личен състав. На този декор още от октомври 2022 министър председателят Ариел Хенри призовава за изпращането на интернационален отряд в страната му, който да спре бандите. В края на юли 2023 Кения предложи да поеме управлението на сходен отряд.

Защо стачкуват бандите?

Сега бандите стачкуват против това. Един от най-влиятелните главатари, Джими Шеризие, заплаши да предприеме дейности против интернационалния отряд, в случай че неговите членове правят набези против популацията. И добави, че би приветствал задгранична помощна група, която да арестува министър-председателя Анри и корумпираните политици и служители на реда, които продават муниции и оръжие в бедните квартали.

" Ако задграничните сили дойдат да оказват помощ и да дадат сигурност, с цел да може животът да стартира още веднъж, ние също ще ръкопляскаме. " Шеризие е началник на бандата  " G9 an fanmi e alye " (Семейство G9 и съюзници), по-известен с прякора си Барбекюто. Много наблюдаващи го считат за най-могъщия предводител в страната.

Полицията в Хаити не съумява да се справиСнимка: Iglesias/El Nuevo Herald/TNS/abaca/picture alliance

Шеризие предизвестява, че в случай че членовете на възможен интернационален отряд извършват полови похищения и инцидентно замърсят водоизточниците с холера, както са създали бойците от предходната задача на Организация на обединените нации със сини каски, хаитяните щели да се вдигнат на въстание. " Ще се борим до последния си мирис ".

В края на 2010 в Хаити избухна зараза от холера, при която починаха няколко хиляди души. Навремето Организация на обединените нации откри холерни бактерии в един лагер на бойци на Организация на обединените нации. Имаше съмнения, че епидемията е тръгнала тъкмо от този лагер.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Невръстните мафиоти на Неапол

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР